pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)

Algemeen

&

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG   pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
(Deze site is bijgewerkt op 19 juli 2004)
Innovatieprijzen 2004
De Innovatieprijs 2004 bestaat uit drie onderdelen: de Bep van Dullemen-Rolff IdeeŽnprijs, de Studentenprijs en de Productprijs.

De jury was van oordeel dat de inzendingen over het algemeen een hoog niveau hebben en dat de Innovatieprijs zich daarmee duidelijk onderscheidt van andere prijsvragen op het terrein van zelfredzaamheid en gebruiksgemak. Veel inzendingen zijn mooi uitgewerkt en hebben, naar het oordeel van de jury, ook de potentie daadwerkelijk op de markt gebracht te kunnen worden. De jury vond wel dat de studenten deze keer wat achterbleven. De uitwerking was volgens de jury vaak beperkt en de ideeŽn uit deze hoek niet altijd vernieuwend.

De prijzen werden als volgt uitgereikt:

De Bep van Dullemen-Rolff IdeeŽnprijs was voor het idee van dit bordje dat laat zien of  een toilet al dan niet in gebruik is.
(Foto KITTZ) 

Eenvoudig te bedienen bordje voor het toilet.

De Bep van Dullemen-Rolff IdeeŽnprijs van Ä 4500 werd gewonnen door mevrouw M.T. Kalma uit Leeuwarden. Een simpel bordje dat laat zien of een toilet vrij of bezet is. Het is bedoeld voor toiletdeuren die om veiligheidsredenen door de gebruiker niet mogen worden afgesloten. Vooral nuttig voor instellingen en verzorgingshuizen, waar patiŽnten ook behoefte hebben aan enige privacy.

De Studentenprijs ( Ä 4500) ging naar dit spel dat ook kan worden gespeeld door mensen met een visuele handicap.

Spel dat interessant is voor iedereen en dat ook geschikt is voor mensen met een visuele beperking.


'Dubbel Spoor' heet dit spel, waarmee zienden en mensen met een visuele beperking als gelijken tegen elkaar kunnen spelen. Ook deze prijs ging naar een vrouw. L.K.H. Spitshuis bedacht het strategisch bordspel, een geheugenspel voor iedereen. Volgens de jury ook mooi uitgevoerd. "Het kan zo op de markt worden gezet", aldus het juryrapport. Bij dit spel moet een doolhof worden gelegd met losse stukken. Zienden kunnen naar de kleuren kijken en mensen met een visuele beperking voelen het reliŽf. Gelijke spelkansen dus.

Dit hoog-laagbed was goed voor de Productprijs die ook Ä 4500 bedraagt. Volgens de jury in veel gevallen een ideale oplossing.


Ook deze Productprijs is door een vrouw gewonnen. De productprijs richt zich op fabrikanten en ontwerpers. A.S. Hellinga van het bedrijf INDES uit Hengelo bedacht het. Het hoog-laagbed bestaat uit een opblaasbare matras van vier lagen en een pomp met afstandsbediening. De opblaasbare matras van vier lagen wordt tussen de bestaande bedbodem en de matras geplaatst. De gebruiker kan hiermee snel (in tien seconden per laag)) en comfortabel en stabiel op hoogte worden gebracht.

Hoewel permanente systemen stabieler zijn vindt de jury het bed een goede oplossing in tal van gevallen, zoals voor mensen die voor korte tijd een hoog-laagbed nodig hebben. Het vergroot bovendien de mobiliteit van mensen die op een hoog-laagbed zijn aangewezen. Het is praktisch voor mensen die klein behuisd zijn. De jury merkt hierbij op dat voor een hoog-laagbed vaak geen plaats is op een slaapkamer en dan in een woonkamer of een andere slaapkamer komt te staan. Omdat dit opblaassysteem onder de eigen matras kan worden gebruikt, kunnen mensen die altijd naast elkaar hebben geslapen dat gewoon blijven doen als de bedden althans voorzien zijn van twee eenpersoons matrassen. De opblaasmatras wordt pas in de hoge stand opgepompt voor bijvoorbeeld verzorging door een hulpverlener. "Met deze oplossing worden mensen niet gedwongen hun leefwijze ingrijpend te veranderen", aldus het rapport.

Het bed kan bovendien in een tas worden meegenomen, maar een nadeel is volgens de jury wel dat de bijbehorende luchtpomp of compressor (te) groot is en ook behoorlijk zwaar. Toch meent de jury dat het bed een oplossing is voor een grote groep mensen en de participatie bevordert. Bovendien stelt het rapport dat een lichtere en compacte pomp realiseerbaar is.

'Moby' heet deze - zeer fraaie - serveerwagen voor iemand die halfzijdig verlamd is. Otto Diesfeldt won er een aanmoedingsprijs mee.

Foto van serveerwagen voor iemand die halfzijdig verlamd is.

Een vernuftig idee. Een serveerwagen die heel mooi is vormgegeven, waarin iemand die halfzijdig verlamd is zijn wandelstok  kan steken en zo de wagen meenemen. Otto Diesfeldt, student aan de TU in Delft, won er een aanmoedingsprijs van Ä 500 mee. Volgens het juryrapport kan de besturing van de serveerwagen nog wel problematisch zijn en achtte gevaar voor zwabberen en instabiliteit aanwezig. Bij de prijsuitreiking was echter een gebruiker met een handicap en die was heel tevreden over de wagen.

Als hoofdbescherming geen opvallende helm, maar een hippe pet dragen, is een idee van Th Fellner, ook goed voor een aanmoedigingsprijs.

Foto van een pet om over een helm te dragen.

Th. Fellner uit Aachen (Duitsland) is student aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en won een aanmoedigingsprijs van Ä 500 voor het idee van een pet over een opvallende helm. "Ook weer zo'n idee waarvan we niet begrijpen dat het er als zelfstandig product nog niet is", zegt het juryrapport. Een idee dat ook goed bruikbaar is, zo vindt de jury, voor mensen zonder handicap. Jonge kinderen op de fiets of in de speeltuin zullen deze hoofdbescherming gemakkelijker accepteren dan een helm, zegt het juryrapport.