pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
  Bedrijvenpark
De Webweg
 
NIEUWS UIT DE BEDRIJVEN
(Deze site is bijgewerkt op 26 augustus 2005
Nieuwe software schiet
tremorpatiŽnten te hulp
 
Met een computermuis werken is bijna onmogelijk voor mensen die last hebben van schuddende, trillende of bevende handen, ofwel een tremor. Maar met het softwarepakket MouseCage, dat onlangs is uitgebracht, kunnen zij toch hun muis gebruiken. MouseCage is gemakkelijk te installeren, is eenvoudig in het gebruik en vereist  verder geen aanpassingen aan de computer. Het programma kan op iedere computer met Windows 2000 of Windows XP worden gebruikt.

Een tremor wordt vaak vooral geassocieerd met de ziekte van Parkinson, maar er zijn veel meer ziektes die een tremor kunnen veroorzaken. EssentiŽle of Familiaire Tremor (ET) bijvoorbeeld of ziekten als Multiple Sclerose (MS). Een tremor kan ook worden veroorzaakt door een trauma, een tumor of een hersenbloeding. 

Het nieuwe softwareprogramma is een vinding van de Engelse natuurkundige Nick Allen die  er ideeŽn over had, maar geen softwareprogrammeur is. Hij ontmoette Nico Cuppen die wel de kennis in huis heeft om nieuwe software te ontwikkelen. Tunic Software werd opgericht en MouseCage was het resultaat. 

Mousecage werkt met een unieke dubbele muisaanwijzer. Er verschijnt een klein groen stipje op het scherm. De speciale gidsaanwijzer volgt de bevende handbewegingen van de gebruiker, terwijl het programma  de gewone Windows-muisaanwijzer een gemiddelde koers laat volgen en voorspelt waar de gebruiker van de computer wil gaan klikken.

Volgens Nico Cuppen heeft het nogal wat moeite gekost om twee muisaanwijzers tegelijkertijd op het scherm te brengen. "Windows is natuurlijk gebouwd op het principe van ťťn muisaanwijzer en stribbelde nogal tegen tijdens de ontwikkeling van MouseCage". 

Ook uniek aan MouseCage is volgens de makers de 'vangtoets'. Als de gebruiker vlakbij de plek is waar geklikt moet worden, is een druk op de vangtoets voldoende om de muis letterlijk te vangen. De muissnelheid wordt dan drastisch verminderd om de gebruiker er meer controle over te geven. Als de vangtoets vervolgens nog een keer wordt ingedrukt, worden muisbewegingen helemaal genegeerd, zodat de gebruiker in alle rust kan klikken, zonder risico dat de muisaanwijzer ongewild verschuift. De bedenker van de software, Nick Allen: "De vangtoets geeft de gebruiker de volledige controle over de muis op het moment dat het erop aankomt. En het geeft tremorlijders vaak een voldaan gevoel om op de vangtoets te drukken en eindelijk de muis onder controle te hebben". 

Sommige mensen hebben voortdurend last van de tremor, bij anderen treedt deze slechts af en toe op of in wisselende intensiteit. Volgens de makers is MouseCage in staat te ontdekken of de gebruiker op een bepaald moment last heeft van de tremor en zal op basis daarvan al dan niet het sturen van de muisaanwijzer overnemen. Nico Cuppen: "Ook als MouseCage actief is kan iemand die geen last heeft van een tremor, de muis normaal gebruiken. Omdat de vangtoets en de andere functies volgens dat principe zijn ontworpen, kunnen alle gebruikers van de voordelen ervan profiteren, ook als ze maar een klein beetje assistentie nodig hebben". Op de website van het softwarebedrijf kan een uitprobeerversie worden gedownload. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)