pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
NIEUWS VAN DE WEBWEG
voor 

          Tilburg

(Deze site is bijgewerkt op 8 februari 2007)
Tilburg trekt half miljoen euro uit
Langdurig werklozen klussen in huis bij ouderen en mensen met handicap
De gemeente Tilburg trekt ruim 565.000 euro uit voor voortzetting van het  project 'Wonen, zorg en service in de wijk'. In dit project doen langdurig werkzoekenden, waaronder veel allochtonen, klussen in huis bij ouderen en mensen met een handicap. Tilburg noemt het een zeer succesvol project. In 2006 zijn in totaal vijfenvijftig langdurig  werkzoekenden aan de slag gegaan en vanaf de start van het project is meer dan de helft van alle deelnemers uitgestroomd naar regulier werk. De gemeente Tilburg betaalt het project vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), het armoedebeleid en het werkgelegenheidsbeleid.

'Gouden formule'

Wethouder van Inkomen, werk en participatie, Gon Mevis, noemt het een gouden formule. Langdurig werkzoekenden, waaronder veel allochtonen, doen werkervaring op en verhogen hun kansen op betaald werk. Zij krijgen contacten in de wijk en kunnen gemakkelijker integreren. Tegelijkertijd worden ouderen en mensen met een handicap goed geholpen bij allerlei klussen in huis. Mede daardoor kunnen zij zelfstandig blijven wonen en houden ze contacten met buurtgenoten. 

In 2006 zijn in totaal vijfenvijftig langdurig werkzoekenden bij het project aan de slag gegaan. Het gaat daarbij vaak om wat eenvoudiger functies dan die gebruikelijk zijn in de zorg. Het is daardoor een interessante aanvulling op de bestaande arbeidsmarkt. Inmiddels is er ook een een officiŽle opleiding voor wonen-zorg-service-dienstverlener die wordt aangeboden door het Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Dit draagt bij aan de kwaliteit van de dienstverlening.

12.000 uur hulp

In 2006 hebben vierhonderd klanten gebruik gemaakt van de dienstverlening vanuit het project. Zij hebben in totaal 12.000 uur hulp gekregen. De verwachting is dat het aantal uren in 2007 zal stijgen tot ongeveer 21.000.

De kostprijs is achttien euro per uur, maar daarvan hoeven mensen met weinig inkomen maar vijf euro te betalen en mensen met een inkomen op minimumniveau krijgen dit bedrag gecompenseerd. Het project sluit daarmee ook goed aan op het armoedebeleid in de gemeente Tilburg. 

Dienstencheque

Ouderen vanaf vijfenzestig jaar die geen laag inkomen hebben, kunnen een dienstencheque kopen voor tien euro per uur. De overige wijkbewoners kunnen gebruik maken van deze dienstverlening voor de normale kostprijs.

Vijf organisaties dragen het project Wonen, zorg en service in de wijk: Wonen Breburg, Stichting De Wever, Thebe, de Twern en de gemeente Tilburg. (Bron Nieuwsbank)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)