pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
Nieuws van De Webweg
(Deze site is bijgewerkt op 14 febr. '03) 
Tsjechische beeldhouwkunst op
de tast in MuZIEum Nijmegen

In het Muzieum te Nijmegen wordt van 17 februari tot en met 16 maart 2006 onder het motto 'Wel aanraken a.u.b.!' een bijzondere tentoonstelling gehouden. Het is een expositie op de tast van Tsjechische beeldhouwkunst vanaf het begin van de twintigste eeuw. 'Muzieum' is dan ook geen schrijffoutje, maar moet gelezen worden als Mu-Zie-um, want het is een 'ervaringsmuseum' over zien en niet-zien. Het Muzieum brengt zienden en niet-zienden zelfs bij elkaar.

De 'aanraaktentoonstelling' is georganiseerd door de Praagse groep Hapestetika. Visueel gehandicapte bezoekers kunnen kennis maken met beeldende kunst. De zienden kunnen een nieuwe dimensie ervan ontdekken door de objecten op de tast te verkennen, eventueel geblindoekt. Zienden en niet-zienden, jongeren en ouderen, iedereen leert de beeldhouwkunst kennen onder dezelfde voorwaarde.

De tentoonstelling omvat belangrijke ontwikkelingsfases van de Tsjechische beeldhouwkunst en biedt tevens een keur aan materialen aan. Traditionele materialen, bijvoorbeeld brons, steen hout en glas en minder traditionele, zoals combinaties met vacht om een voorbeeld te noemen. De objecten zijn uitgeleend door privé-verzamelaars en door de kunstenaars zelf. Enkele zijn afkomstig van de Praagse Národni galerie (National Gallery).

Gedurende deze expositie zijn blindengeleidehonden welkom en geldt de OV-begeleiderskaart als gratis entreebewijs voor één begeleider.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)