pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
Nieuws van De Webweg
(Deze site is bijgewerkt op 5 juni 2005)
Park Hoge Veluwe biedt blinden  en slechtzienden natuurwandelingen
Vanuit de werkgroep Natuurgidsen van het Park de Hoge Veluwe hebben tien gidsen in Ermelo een cursus voor het begeleiden van blinden en slechtzienden gevolgd. Het heeft ertoe geleid dat het park unieke wandelingen aanbiedt voor blinde en slechtziende mensen, die de natuur tijdens deze wandelingen ook echt kunnen beleven. 

De cursussen werden in de afgelopen winter gegeven onder leiding van Harry Hoitzing en Jos Jongeling, beiden werkzaam bij Sonneheerdt in Ermelo. Sonneheerdt is een kennis- en dienstencentrum voor slechtzienden en blinden als het gaat om scholing, wonen en werken. Men geeft er ook cursussen.

Onder begeleiding van een gids kan er nu door het bos of over de hei gewandeld worden, waar de wandelaars bijzonder ervaringen kunnen opdoen: Geuren herkennen, vogelgeluiden onderscheiden of voelen hoe de ruwe schors van een Douglasspar eruit ziet. Vanzelfsprekend kunnen blinde en slechtziende mensen dat zelf ook best waarnemen, maar de begeleiding van een gids, die vertelt over de sporendoosjes van het haarmos en de stippen van een vliegenzwam bijvoorbeeld, maken de beleving ongetwijfeld interessanter en intenser. De wandelingen zijn voor gezelschappen bedoeld en dan kan gekozen worden voor een wandeling door een gevarieerd bosgebied of over de hei. Of er kan worden gekozen voor een wandeling waarbij natuur en cultuur op bijzondere wijze aan bod komen. In de Landschappentuin tenslotte ervaart men de verschillende natuurgebieden zoals deze in het park voorkomen.

Als gezegd zijn de wandelingen bedoeld voor groepen, maar men kan ook individueel een beroep op een gids doen. U moet dan echter uitgaan van kosten van zo'n vijftig euro per uur.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)