pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
De Recreatiekrant
                
(Deze site is bijgewerkt op 1 sept. 2007)
Tentoonstelling minitatuurportretten op site van Het Koninklijk Huis

 Van deze miniatuur is bekend dat deze is aangekocht door Koningin Sophie. Het is een afbeelding van Filips I.
(Foto in beheer van het Koninklijk Huisarchief, gepubliceerd met toestemming  van de Rijksvoorlichtingsdienst.)

Miniatuurportret van Filips I

Voor mensen met functiebeperkingen en zeker als zij liefhebbers zijn van kunst, kan het internet een uitkomst zijn. Een voorbeeld hiervan is de virtuele tentoonstelling op de website van Het Koninklijk Huis. Sinds half juli is op deze site een nieuwe tentoonstelling te zien van portretminiaturen. Getoond wordt een selectie van 21 exemplaren uit de collectie van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. In deze collectie bevinden zich meer dan zevenhonderd portretminiaturen. Het is een van de grootste en best bewaard gebleven verzamelingen ter wereld. Het leeuwendeel van de portretminiaturen is kleiner dan tien centimeter. Sommige exemplaren zijn zelfs nauwelijks groter dan een centimeter. 

Zestiende eeuw

De miniatuurschilderkunst ontstond in de zestiende eeuw, gelijktijdig in Frankrijk en  Engeland. Deze kunstvorm was zeer populair aan de hoven van Europa. In de  negentiende eeuw raakte de miniatuurkunst, door de opkomst van de fotografie over zijn hoogtepunt heen. 
Verschillende leden van het Koninklijk Huis Oranje-Nassau hebben actief portretminiaturen verzameld. Vooral dankzij koningin Sophie en haar zoon Alexander kreeg de verzameling zijn huidige omvang. In de collectie zijn alle technieken en vrijwel alle belangrijke miniatuurschilders vertegenwoordigd. Af en toe wordt de collectie aangevuld, zoals bijvoorbeeld in 2003 met een portret van prins Willem IV (1711-1751) en in 2004 met een portret van Wilhelmina van Pruisen (1774-1837).

De selectie van de tentoonstelling en de toelichting zijn gemaakt onder auspiciën van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Deze stichting is verantwoordelijk voor onder meer het verkrijgen en beheren van voorwerpen die van belang zijn voor de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Het miniatuur op de foto is een afbeelding van Filips I "Monsieur, frère de Louis XIV en costume de St. Jean" aldus een beschrijving in de inventaris, geschreven door koningin Sophie. Filips I, hertog van Orléans (1640-1701), aan het Franse hof monsieur genoemd, is hier dus weergegeven als Johannes de Doper, met het lam Gods en een mantel van kamelenhaar. Filips was, ondanks zijn homoseksualiteit, getrouwd met Liselotte van de Palts (1652-1722), die een omvangrijke en gedetailleerde correspondentie naliet over het hofleven van Versailles. De hertog is altijd in de schaduw van zijn beroemde broer Lodewijk XIV gebleven. (Bron Nieuwsbank)

(info website Koninklijk Huis)

 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)