pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
NIEUWS VAN DE WEBWEG
(Deze site is bijgewerkt op 22 september 2005)
Ross geeft tien miljoen extra voor
stimulering cliŽntenparticipatie
 
CliŽntenorganisaties krijgen de komende twee jaar tien miljoen extra voor de stimulering van cliŽntenparticipatie. Dat heeft staatssecretaris Ross van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Utrecht meegedeeld tijdens een bijeenkomst over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. VWS wil met het geld lokale cliŽntenorganisaties en -platforms ondersteunen bij hun taak als belangenbehartiger.

De helft van het geld is gereserveerd voor cliŽntenorganisaties van de geestelijke gezondheidszorg. Psychiatrische patiŽnten en mensen met chronische psychische problemen participeren door hun problematiek tot nu toe minder in het gemeentelijk beleid dan bijvoorbeeld ouderen. Voor een goede uitvoering van de WMO wordt het belangrijk geacht dat de gemeenteraad ook de stem van GGZ-cliŽnten hoort.

Het is de bedoeling dat de WMO op 1 juli  2006 van start gaat. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met het voorstel voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, worden gemeenten verantwoordelijk voor de activiteiten die het mensen mogelijk maken mee te doen in de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om buurt- en wijkwerk, het ondersteunen van mantelzorg en voorlichtingsloketten. 

Gemeenten zijn verplicht om hun burgers en cliŽntenorganisaties te betrekken in hun plannen voor de WMO.  Het advies van belangenorganisaties over de WMO-plannen wordt als bijlage van een vierjarenplan naar de gemeenteraad gestuurd.

 

 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)