pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

 
pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 

 

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG
voor de provincie Noord-Brabant

(Deze site is bijgewerkt op 23 maart 2001)

Den Bosch geeft startsein betere
toegankelijkheid gehandicapten

Roos Kapteijns, een van de organisatoren van de Praktijkdag Toegankelijkheid, die in 
's Hertogenbosch werd gehouden, stak zich in een 'stroppenjasje' en wist met haar ludieke actie op slag het tekort op de begroting weg te werken.

Rooskapt.jpg (33815 bytes)

Met de presentatie van een 'Handleiding Praktijkdag Toegankelijkheid' hebben drie organisaties woensdagmorgen 21 maart in 's Hertogenbosch het startsein gegeven voor een betere toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met functiebeperkingen. Eigenlijk niet alleen voor 
's Hertogenbosch, maar in feite voor alle steden en dorpen, want het handboek is een complete handleiding voor de organisatie van een praktijkdag. Het is een zeer nuttige brochure met een compleet stappenplan, die besteld kan worden door iedere gemeente, organisatie of particulier die een dergelijke dag wil organiseren.

Drie organisaties

De drie organisaties: de 'Stichting Lokale Agenda 21', het Gehandicapten Platform 's Hertogenbosch en de 'Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO' boden twee wethouders uit Den Bosch naast dit handboek ook nog twee andere publicaties aan, te weten: 'De ideale wijk' en een Leefbaarheidsonderzoek, een enquête voor alle mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte in de leeftijd van 13 tot 55 jaar en woonachtig in 's Hertogenbosch. 

De praktijk
De uitreiking van de brochures had plaats voor een kletsnat gezelschap, want velen kwamen net terug van een wandeling, waarin zij konden ondervinden hoe het is om als gehandicapte de straat op te gaan, want het handboek werd deze morgen meteen in praktijk gebracht.

Vier routes
Er waren vier routes uitgezet. Men ging ervaring opdoen in de wijken Bosveld, Paleiskwartier, 't Zand en het centrum van Den Bosch. Mee met het gezelschap gingen een rollator, een handduwrolstoel, een elektrische rolstoel, brillen om te kunnen ervaren hoe het blinden en slechtzienden vergaat die een boodschap willen gaan doen en oordoppen om mensen met een normaal gehoor te laten ervaren wat doven en slechthorenden tegenkomen als ze bij wijze van spreken alleen maar even een brief willen posten.

"Respect"
Gideon van Eggelen, een van de initiatiefnemers en rolstoelgebruiker, wist uitstekend te verwoorden wat het voor mensen betekent als zij aangewezen zijn op een rolstoel. Zo was het een ervaring in het verkeer eens respect te ontmoeten. Meestal, zo zei hij, kijken verkeersdeelnemers letterlijk op de lager zittende rolstoelgebruiker neer, maar de vandaag niet-gehandicapte rolstoelgebruikers(sters) merkten al snel dat het helemaal niet zo eenvoudig is je in een rolstoel voort te bewegen. Zeker niet als de straat helt, er obstakels in de weg staan of als stoepen mankementen vertonen. "Nou Gideon, knap hoor", liet een deelnemer vol bewondering weten toen hij in een hellende straat met zijn rolstoel behoorlijk aan het tobben was. Stoepen die niet deugen en obstakels waren deze morgen dan ook de belangrijkste hindernissen die de onervaren niet-gehandicapte verkeersdeelnemers op hun pad tegenkwamen. 

"Stroppenjasje"
Roos Kapteijns van het Gehandicapten Platform 
's Hertogenbosch, een van de organisatoren en als coördinator de 'spin in het web', die zich zeer voor de praktijkdag had ingezet, moest meedelen dat het Leefbaarheidsonderzoek dat zij aanbood, slechts in concept en vijfentwintig kopieën beschikbaar was. De organisatie kwam namelijk op het geheel nog f. 4500 tekort. De gemeente was daarom aangeschreven, maar er was op de noodkreet geen enkele reactie binnengekomen. Ze trok daarom maar even een "stroppenjasje" aan, voor ze het concept aan de aanwezige wethouders, C.A. van Katwijk en F.H.J.M. van Beers, ging aanbieden. Haar ludieke actie had meteen succes. Wethouder Frank van Beers zegde ter plekke toe voor de ontbrekende f. 4500 te gaan zorgen. Dat houdt in dat nu ook het leefbaarheidsonderzoek in 
's Hertogenbosch van start kan gaan.

 

pixelwit pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)