pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
NIEUWS VAN DE WEBWEG
(Deze site is bijgewerkt op 2 april 2005)
Geluidsritme kan kwaliteit van leven
van Parkinson-patiŽnten verbeteren
 
Het aanbieden van geluidsritme verbetert de kwaliteit van leven van patiŽnten met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit het onderzoek RESCUE, een driejarige Europese studie van de afdeling revalidatiewetenschappen van de universiteit van Northumbria in Newcastle, Groot-BrittaniŽ, de afdeling revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Leuven, BelgiŽ, en de afdeling fysiotherapie van het VU medisch Centrum in Amsterdam.

Alle patiŽnten die met een cueing-apparaat geluidstikken, lichtflitsen of trillingen kregen aangeboden, gingen beter en sneller lopen, konden grotere passen maken, voelden zich zekerder  en waren minder snel vermoeid dan de controlegroep die een dergelijke behandeling niet kreeg.

Bij het "cueing-apparaat" gaat het om een apparaatje dat ongeveer de grootte heeft van een mobiele telefoon. Bij het onderzoek werd het apparaatje afgesteld op het loopritme van de patiŽnt. De patiŽnt zal dat straks zelf kunnen doen, indien het apparaat althans in productie wordt genomen. Zover is het nu nog niet. Er zal eerst over het onderzoek worden gepubliceerd en als tot productie wordt overgegaan zal het naar verwachting op zijn vroegst in 2006 beschikbaar zijn.

De onderzoeksgroep bestond in totaal uit 153 patiŽnten met de ziekte van Parkinson. Volgens dr. G. Kwakkel, coŲrdinator van het onderzoek in Nederland, is dit onderzoek het grootste dat op dit gebied ooit is gedaan. De onderzoeksgroep van 153 personen werd gesplitst in een groep van 76 patiŽnten en een van 77 patiŽnten. Bij loting werd beslist, wie in de vroeg en wie in de laat behandelde groep terechtkwam. De groep werd gelijk verdeeld over de drie landen. De drie verschillende  vormen van ritme werden in negen behandelingen aangeboden onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bij de vroeg behandelde groep fungeerde de laat behandelde groep als controlegroep en andersom, zodat alle 153 patiŽnten de behandeling kregen. Het leidde tot een eenduidige conclusie ten aanzien van het loopvermogen. De onderzoekers vonden geen significante verschillen tussen het effect van verschillende typen ritme, maar stelden wel een voorkeur voor auditieve ritmen vast.

Er zijn in Europa een half miljoen patiŽnten met de ziekte van Parkinson. Veertigduizend van hen wonen in Nederland. De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die ontstaat door een verhoogde degeneratie van de dopamine producerende cellen in de hersenen.

Inmiddels worden fysiotherapeuten opgeleid om de verschillende vormen van cueing aan te bieden aan patiŽnten met de ziekte van Parkinson. Ook wordt de verbeterde loopvaardigheid momenteel onder auspiciŽn van de afdeling neurologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen onderzocht. 

RESCUE is uitgevoerd met een subsidie van 1,6 miljoen euro van de Europese Commissie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)