pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
NIEUWS VAN DE WEBWEG
(Deze site is bijgewerkt op 27 mei 2004)
Gesprek staatssecretaris Ross laatste 
kans stap naar rechter te voorkomen
 
De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FVO) hebben samen met vertegenwoordigers van de Regionale PatiŽnten Consumenten Platforms (RPCP's) op dinsdag 1 juni 2004 een gesprek met staatssecretaris Ross (VWS) over het omstreden vervoerssysteem 'Valys'. De organisaties zeggen naar de rechter te stappen als het gesprek niets oplevert.

De organisaties vrezen dat een  stap naar de rechter onafwendbaar is. Zij zeggen dat mensen met een handicap door de invoering van de kilometerlimiet nauwelijks meer kunnen reizen en derhalve te weinig hun familie kunnen bezoeken, vrijwilligerswerk kunnen doen of kunnen sporten. De organisaties achten dit een ernstige inbreuk op de bewegingsvrijheid en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De belangenorganisaties vinden dit onaanvaardbaar en willen af van de kilometerlimiet. Staatssecretaris Ross heeft, zo zeggen de organisaties, al laten weten hier niet aan te willen tornen.

Mensen met een handicap moeten door de nieuwe regeling meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Volgens de organisaties is dat voor velen onmogelijk. Zo is slechts op 107 van de 371 treinstations assistentieverlening mogelijk. Ook kunnen, zeggen zij, veel mensen met een beperking door hun fysieke situatie niet lang op een station wachten en hebben ook velen hulpmiddelen bij zich, die niet met de trein meekunnen, bijvoorbeeld beademingsapparatuur. 

De NS, zeggen de organisaties, zijn niet ingesteld op het vervoeren van gehandicapten. Het bleek onlangs, aldus de organisaties, dat een flink aantal gehandicapten de beurzen Support en Balance niet kon bezoeken, omdat de NS de drukte niet aankon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)