pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
NIEUWS VAN DE WEBWEG
(Deze site is bijgewerkt op 30 mei 2007)
Staatssecretaris Bussemaker wil snel indicatiestelling zorg vereenvoudigen
Staatssecretaris dr. M. Bussemaker van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Tweede Kamer in een brief meegedeeld dat zij de indicatiestelling zorg snel wil vereenvoudigen. Zij neemt hiervoor op korte termijn een aantal maatregelen. Zo komen er in een aantal gemeenten pilots waarin huisartsen en wijkverpleegkundigen verantwoordelijk zullen zijn voor het vaststellen van de noodzakelijke zorg. De betreffende cliŽnt hoeft dan niet meer langs het CIZ (Centraal Indicatiestelling zorg). 

Er komt ook een landelijk informatienummer waar cliŽnten met vragen over indicatiestelling terecht kunnen. Voorts zal in sommige gevallen geen indicatiestelling meer nodig zijn zoals  voor op herstel gerichte verpleging en verzorging, bijvoorbeeld de zorg na heupoperaties. Het is in ziekenhuizen bekend hoeveel zorg iemand na een dergelijke operatie nodig heeft en indicatiestelling door een onafhankelijk orgaan is dan volgens de staatssecretaris niet meer nodig.

Herindicatie

Tenslotte kan het stellen van herindicaties eenvoudiger. Nu kan iemand maximaal voor vijf jaar een indicatie krijgen. Dat zou verruimd kunnen worden naar een langere periode om mensen bij wie de zorgbehoefte op langere termijn niet verandert, niet onnodig te belasten.

Hoewel de staatssecretaris de maatregelen zo snel mogelijk wil uitvoeren, zal de voorbereiding daarvan, enige tijd vragen. Zo zullen bijvoorbeeld de uitkomsten van de te starten pilots moeten aantonen dat indicatiestelling door zorgprofessionals en zorgaanbieders door die partijen mogelijk is en onder welke voorwaarden, aldus de brief aan de Tweede Kamer. Dr. Bussemaker gaat er vanuit dat zij de Kamer daarover voor het einde van 2007 kan berichten.

 
   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)