pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
   
  Algemeen
   
   
 
NIEUWS VAN DE WEGWEG
(Deze site is bijgewerkt op 24 juli 2006) 

Primeur voor Nederland

Kersverse stichting komt voorjaar 2007
met motorjacht voor rolstoelgebruikers

Tekening van de volledig aangepaste kajuitmotorboot

Tekening van het motorjacht

Als alles volgens plan verloopt, komt begin volgend jaar een aangepaste kajuitmotorboot het water op. Het is een project dat uniek is in Nederland, want het is een jacht dat speciaal geschikt is voor mensen die aan een rolstoel zijn gebonden en dat aan hen en hun gezin kan worden verhuurd. Het project is gerealiseerd door de Stichting Aangepaste Watersport Friesland, die duidelijk van aanpakken weet. Vorig jaar mei werd de stichting opgericht, dit jaar werd de opdracht tot de bouw gegeven en in maart 2007 wil de stichting de boot in de vaart hebben. Dat is een prestatie van formaat. 

De boot betekent een belangrijke uitbreiding van de mogelijkheden voor mensen met een handicap om ook zelfstandig aan watersport te kunnen doen. Voor mensen met een handicap is het tot nu toe eigenlijk alleen mogelijk mee te varen. De Stichting NEBASNSG, de Nederlandse Sportorganisatie van mensen met een handicap, biedt mogelijkheden om zich op te geven voor een vaarvakantie en er zijn ook nog een aantal andere organisaties die zulke vakantiemogelijkheden bieden, waarvan de Zonnebloem en Het Rode Kruis de bekendste zijn.

Zelf varen
Zelf varen met een motorboot en overnachten op een kajuitboot zat er tot nu toe voor mensen met een handicap niet in, terwijl ook zij er behoefte aan hebben eens te gaan varen met het eigen gezin, familie of vrienden in plaats van altijd met een groep te moeten uitgaan. De nieuwe boot  is toegankelijk voor twee rolstoelgebruikers en groot genoeg voor twee gezinnen of een kleine (leef)groep. Vanaf voorjaar 2007 kunnen dus ook rolstoelgebruikers er zelfstandig met een boot op uit, net zoals duizenden watersportliefhebbers dat jaarlijks doen. 

De volledige naam voor het type wordt 'Aquanaut European Voyager 1500 Acces'. De boot krijgt een eigen naam als deze (zo is althans de planning) in februari/maart 2007 wordt gedoopt.

De stichting tracht de bouw van het schip volledig zonder bankgelden te financieren. De provincie Friesland heeft inmiddels een subsidie van 
€ 205.566,- toegezegd. Een deel wordt gefinancierd door de Europese Unie en een aantal fondsen hebben bijdragen toegezegd. De revenuen van de verhuur komen ten gunste van de doelstelling van de stichting. 

'Ligplaatsenbeleid'

De Stichting Aangepaste Watersport Friesland (SAWP) stelt zich ten doel voorwaarden te scheppen om watersporters met een handicap in gezins- en/of groepsverband op een verantwoorde wijze kennis te laten nemen van de watersport in Friesland. De stichting tracht dit doel te bereiken door het in de vaart brengen en houden van voor gehandicapten gespecialiseerde schepen.

De stichting streeft er ook naar om in samenwerking met de overheid en andere organisaties een 'gehandicapten ligplaatsenbeleid' te ontwikkelen.

De stichting heeft voor dit project samengewerkt met adviseurs en geïnteresseerde bedrijven. De boot wordt gebouwd door Aquanaut Yachting B.V., een van de participanten.

 

 

 

 

 

 

   
  Home
   
  Vorige
   
pixelzwart.gif (807 bytes)