pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 
de Krant

 

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG voor de provincie            Noord-Holland pixelwit pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)

(Deze site is bijgewerkt op 24 december 2001)

Nieuw initiatief moet leiden tot meer
kansen voor arbeidsongeschikten

Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zuidelijk Noord-Holland (RPA-ZNH) start een nieuw experiment om te proberen arbeidsgehandicapten in de regio aan een baan te helpen. Met vijf speciale projecten in de regio wil men gaan aantonen dat mensen met een arbeidshandicap wellicht betere mogelijkheden hebben als voor andere, minder traditionele benaderingswijzen wordt gekozen.

Dezer dagen presenteerde het onderzoeksbureau Research voor Beleid uit Leiden de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd onder arbeidsgehandicapten in Amstelveen, Amsterdam en Zaanstad, waarbij de mensen persoonlijk werden geïnterviewd. Een van de voornaamste bevindingen is dat er onder de 150.000 arbeidsongeschikten in de regio een grote groep mensen aanwezig is, die voor zichzelf kans ziet om binnen redelijke tijd weer aan het arbeidsproces te gaan deelnemen. Op basis van de onderzoeksgegevens mag worden aangenomen dat een groep van tienduizend mensen op korte termijn in gesprek zou willen komen over hun mogelijkheden voor reïntegratie op de arbeidsmarkt.

Gebleken is echter ook dat uitkerende instanties in onvoldoende mate in staat blijken om op de juiste manier met deze arbeidsgehandicapten in contact te komen, Zo gaven de ondervraagden onder meer aan dat er te weinig naar hen wordt geluisterd en dat onvoldoende wordt aangesloten bij de mogelijkheden van de mensen. Bovendien staan regelgeving en wettelijke voorschriften soms een geslaagde aanpak voor reïntegratie in de weg.

De heer P. Jansen van het stafbureau van het regionaal Platform vertelt dat het de bedoeling is op vijf verschillende plaatsen met een man of twintig een project te starten, waar men gaat proberen andere  wegen te zoeken om met arbeidsgehandicapten in contact te komen. Daarbij is het de bedoeling nieuwe werkwijzen te ontwikkelen die meer zullen aansluiten op de wensen, kansen en mogelijkheden van de arbeidsgehandicapten, die meer centraal zullen gaan staan. De bedoeling van het experiment  is bovendien van elkaars ervaringen te leren. Gedacht wordt aan de oprichting van een onafhankelijk adviesbureau. "Voorwaarden creëren is de blauwdruk onder de plannen", aldus de heer Jansen. Uiteindelijk moeten de projecten ertoe leiden dat het aantal arbeidsgehandicapten substantieel wordt verlaagd, waarmee bovendien een groot aantal vacatures in de regio kan worden vervuld.

De plannen dienen uiterlijk 1 juni 2002 gereed te zijn en de projecten dienen uiterlijk op 1 oktober 2002 te zijn gestart. De projecten worden nauwlettend gevolgd en de resultaten zullen aan alle belanghebbenden beschikbaar worden gesteld, zodat zij kunnen worden gebruikt bij nieuwe beleidsvorming. Bij de presentatie van de plannen bleek sprake van een groot animo om medewerking aan het initiatief te verlenen. Binnen de gemeente Zaanstad met ruim tienduizend arbeidsgehandicapten onder de burgers, gaat een van de pilotprojecten al  gestalte krijgen.