pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

 
pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 
Regiovisie

 

pixelwit.gif (43 bytes) Informatie   pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
voor de provincie 
Utrecht
 

(Deze site is bijgewerkt op 24 juni 2001)

Regiovisie Ouderen in provincie 
Utrecht heeft instemming G.S.

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben ingestemd met de regiovisie ouderenzorg, zoals die is opgesteld door de provincie en  andere betroken partijen uit de sector, te weten de patiëntenorganisaties (de zorgvragers), de instellingen Welzijn Ouderen (de zorgaanbieders), de gemeenten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het zorgkantoor Utrecht en de gemeente Utrecht. Provinciale Staten buigen zich op 25 juni over de regiovisie en als zij akkoord gaan zullen alle betrokken partijen zich op 27 juni binden aan de uitvoering van de regiovisie Ouderenzorg door het ondertekenen van een convenant.

In de regiovisie staat de zorgvraag van ouderen centraal. Dit betekent in de eerste plaats dat zorgvoorzieningen op de individuele maat toegesneden dienen te zijn. In de tweede plaats geldt dat de zorg aan ouderen en de betreffende zorgvoorzieningen in relatie tot andere levensterreinen beschouwd moeten worden. Het gaat bij deze regiovisie om de volgende uitgangspunten: preventie, indicatiestelling, zorgtoewijzing en zorgverlening.

Preventie

Bij preventie staat centraal het trachten te voorkomen dat mensen zorgafhankelijk worden. Het doel is om mensen in de nabije toekomst een pakket aan voorzieningen te bieden, waar elke oudere in elke gemeente op kan rekenen. In verschillende gemeenten zijn al ouderenadviseurs werkzaam, die ouderen helpen hun weg te vinden in het doolhof van voorzieningen. Gezien het grote succes van de ouderenadviseurs wil men trachten ervoor te zorgen dat er in alle gemeenten zo'n ouderenadviseur komt.

Indicatiestelling

Als mensen toch zorg behoeven vergt dat een indicatiestelling. Nu bestaan er naast de wachtlijsten voor zorg ook vaak wachtlijsten voor het stellen van een indicatie. De partijen hebben afgesproken zich te zullen inzetten om de wachtlijsten voor indicatiestelling zo snel mogelijk op te lossen omdat het van belang is dat ouderen snel een indicatie krijgen; niet alleen voor zorg, maar ook voor woon- en vervoersvoorzieningen.

Zorgtoewijzing

Bij zorgtoewijzing gaat het om het laten aansluiten van de indicatiestelling op de daadwerkelijke zorgverelening. Ouderen op de huidige wachtlijsten hebben daarbij begeleiding nodig en er moet bemiddeld worden om overbruggingszorg te realiseren. In enkele gemeenten bestaan wachtlijst-serviceprojecten, waarbij ouderen in de overbruggingsperiode worden geholpen door middel van bijvoorbeeld mantelzorg, maaltijdvoorzieningen en een persoonlijke alarmvoorziening. Men wil deze hulp uitbreiden omdat deze duidelijk in een behoefte blijkt te voorzien.