pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 

 

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG

 

  pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
(Deze site is bijgewerkt op 1 augustus 2003)

Vijf projectideeŽn genomineerd 
voor ZonMw Stimuleringsprijs

Erica Terpstra, oud-staatssecretaris bij het Ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS), zal op 7 november in in het World Trade Centre in Rotterdam de winnaar bekend maken van de ZonMw Stimuleringsprijs. De bekendmaking geschiedt tijdens de Publieksdag ter gelegenheid van de opening van de Week van de Chronisch Zieken. Er zijn meer dan 225 ideeŽn ingezonden.

De meeste ideeŽn zijn gericht op de patiŽnt/cliŽnt, maar er zijn ook veel projecten gericht op hulpverleners en op hun interactie met de zorgvrager. De jury heeft vijf ideeŽn genomineerd.

De genomineerden zijn:

  • Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) uit Utrecht met 'Doorbreek Depressie bij Dementie'. Doel van dit project is het verminderen van depressieve klachten van thuiswonende demente bejaarden.

  • Onderzoeksinstituut Caphri van de universiteit Maastricht met 'Het astma kwaliteit van leven computerspel'. Caphri wil dit spel ontwikkelen voor kinderen met astmatische klachten. Door middel van dit spel krijgt de behandelaar inzicht in hoe het kind zich voelt, zodat de behandeling beter op het kind kan worden afgestemd.

  • Erasmus MC, I.C.-afdeling te Rotterdam met 'Werken op het kruispunt van Intensive Care- technologie en menselijkheid & respect' samen met Intensive Care Volwassenen AMC met 'Dagboek voor Intensive Care patiŽnten'. De psychologische ondersteuning door verpleegkundigen op de I.C. raakt, mede door de technologie, snel op de achtergrond. De I.C.-afdeling van het Erasmus MC ontwikkelt daarom een werkwijze, waarbij die ondersteuning is geborgd.

  • RIBW Nijmegen & Rivierenland te Nijmegen met 'Psychiatrische zorghotel'. Het gaat hier om het ontwikkelen van een hotelvoorziening waar cliŽnten, die langdurig op psychiatrische zorg zijn aangewezen, tijdelijk kunnen verblijven na opname in een klinisch verblijf of ter ontlasting van de mantelzorg.

  • UMC Utrecht, PatiŽntencommunicatie  met 'Pijn/lijf-paspoort voor kinderen'. Het pijn/lijf paspoort is een instrument voor kinderen, die regelmatig worden opgenomen, en hun ouders. Kinderen en/of hun ouders beschrijven hierin zelf de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van angst, onrust of spanning. Aan de hand van zo'n passpoort krijgen zorgverleners een beter inzicht  en kunnen beter maatwerk leveren.