pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)

Algemeen

&

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG   pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
(Deze site is bijgewerkt op 14 april 2006)
Beurzen Support en Balance staan bol van evenementen en activiteiten

Ingang oost van het Jaarbeurscomplex, waar de beurzen Support en Balance 2006 worden gehouden
(Foto VNU Exhibitions Europe)

De ingang oost van het Jaarbeurscomplex.


Nog enkele dagen en dan gaan in de Jaarbeurs te Utrecht de beurzen Support en Balance 2006 van start, waar veel mensen met functiebeperkingen naar uitkijken. De beurzen worden gehouden van woensdag 19 tot en met zaterdag 22 april 2006 in de hallen 7, 8 en 9. Deze tweejaarlijkse beurzen zijn van belang voor mensen met functiebeperkingen omdat zij zich op geen enkele andere beurs in de Benelux zo goed kunnen informeren over de nieuwste ontwikkelingen die op hun handicap of chronische ziekte betrekking hebben, maar zeker ook omdat de beurzen Support en nu ook Balance zijn geworden tot een goede gelegenheid om elkaar te ontmoeten. De beurzen zijn (naar onze ervaring) uitstekend georganiseerd, goed toegankelijk en vooral ook gezellig door de vele activiteiten die worden gepland. Voor wie het wenst en/of nodig heeft is er hulp. Er is zelfs een rustruimte en er is altijd nieuws.

Support 

De exposanten doen er alles aan om zowel de bezoekers die uit hoofde van hun beroep komen als de consumenten te informeren over de nieuwste producten en diensten. De beurs Support is weer groter geworden en er is een breed aanbod van producten op het gebied van mobiliteit, hulpmiddelen, vrije tijd, sport, wonen, vakantie, kortom vrijwel alles waar mensen met een handicap in het dagelijks leven mee van doen hebben.

Balance

'Balance' is ongeveer even groot als in 2004, toen deze beurs voor het eerst en ook samen met Support werd gehouden. Het lijkt een goede combinatie, want deze beurs richt zich in het bijzonder op de chronisch zieken die in de praktijk tegen veel van dezelfde problemen aanlopen als mensen met functiebeperkingen.  Op deze beurs onder meer de nieuwste producten op het gebied van medische hulpmiddelen, voeding, therapieŽn en sport. Het zijn bovendien thema's die in deze tijd bijzonder de belangstelling hebben. Er zijn praktijkgerichte presentaties van de Diabetesvereniging Nederland, zeker ook alle aandacht waard, want diabetes is een groeiend probleem en van onder meer het Astmafonds.

Evenementen

Ook nieuws op het gebied van de evenementen. Zo hebben de organisatoren dit keer een Dating Terras verzonnen. Idee erachter: nieuwe vrienden maken of misschien zelfs een nieuwe liefde tegenkomen. Het zou ons niet verbazen als het er storm liep, want voor mensen met functiebeperkingen is het gemakkelijk leggen van contacten beslist geen vanzelfsprekende zaak.

De Beauty & Health Studio is niet nieuw maar wordt wegens groot succes herhaald. En dat kan kloppen. 'De Webweg' heeft  in 2004 vier dagen over beide beurzen gelopen en we hebben niet ťťn maal een lege 'behandel'stoel gezien. 

Themapaviljoen Toegankelijkheid

De Taskforce Handicap en Samenleving (TFHS) en het Landelijk Bureau Toegankelijkheid (LBT) hebben een groot themapaviljoen georganiseerd. Verschillende bedrijven zullen zich hier gezamenlijk presenteren en profileren op het gebied van toegankelijkheid voor en participatie van mensen met een handicap in het dagelijks leven. Met deze gezamenlijke themagerichte presentatie over toegankelijkheid wordt een dwarsdoorsnede van de maatschappij getoond: verkeer en vervoer, recreatie, veiligheid en zelfredzaamheid, internet, wonen, werken en financiŽn. Aan dit themapaviljoen nemen een flink aantal bedrijven en organisaties deel, zoals: de Nederlandse Spoorwegen, de Taskforce Handicap en Samenleving, de brandweer (regio Utrecht), het fonds Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, het Landelijk Bureau Toegankelijkheid, Connexxion, een hotelketen en enkele banken.

HandiGap

Het Landelijk Bureau Toegankelijkheid heeft samen met de TU Delft een onderzoek gehouden naar de consequenties van te overbruggen spleten bij de overstap van perron naar voertuig. In een aantal opstellingen probeerden mensen met een beperking verschillende spleetbreedtes zelfstandig te overbruggen. De resultaten van dit HandicGap-onderzoek (geen typefout dus, Gap staat in de Engelse taal voor bres, hiaat, spleet - waarom toch zo ingewikkeld?) worden tijdens Support gepresenteerd.

Gehandicaptenraad 

Als op vorige beurzen is er ook weer een paviljoen waar men bestuurders/medewerkers van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad en de bij deze Raad aangesloten organisaties kan vinden. De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) is ook op de beurs en hier is ook het Juridisch Steunpunt te vinden.

Diverse activiteiten

Kleding en mode
Vaste onderdelen zijn ook altijd mode en kleding en ditmaal komt er zelfs een topcouturier aan te pas. 

Aangepast karten
De Stichting Mighty Mark Development houdt zich bezig met het promoten van de auto- en kartsport onder minder valide mensen.

Nebas
NebasNSG is dť Nederlandse sportorganisatie voor mensen met functiebeperkingen. De organisatie en de sportvloer zijn te vinden in hal 7.

Vakantiepaviljoen
Als op voorgaande beurzen is er ook weer het Vakantiepaviljoen waar men allerlei informatie kan verkrijgen over aangepaste vakanties.

ADL Doe-plein 
Op het ADL Doe-plein is weer van alles te zien op het gebied van handige hulpmiddelen.

KITTZ
En natuurlijk is KITTZ er weer dat met Fireva voor de zevende maal de KITTZ/Fireva Innovatieprijs heeft georganiseerd. Elk jaar interessanter omdat het niveau van de inzendingen in de loop der jaren is gestegen. De innovatieprijs bestaat uit drie geldprijzen van 4500 euro en een bronzen beeld: voor consumenten, studenten en producenten. Op woensdag 19 april 2006 worden vanaf 14.00 uur de prijzen uitgereikt en als regel zijn dan ook de inzendingen te bekijken. De prijsvraag wordt elke twee jaar georganiseerd als stimulans om meer gebruiksvriendelijke, veilige en mooi vormgegeven producten te ontwerpen.

Praktische Zaken

Hieronder nog een aantal praktische zaken:

Openingstijden

De beurzen Support & Balance worden gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht en zijn geopend op woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Parkeren

Degenen die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart kunnen gratis parkeren op het VIP-terrein van de Jaarbeurs Utrecht. Het VIP Parkeerterrein ligt direct naast de hoofdentree van de Jaarbeurs Utrecht. Hiervoor de borden P3 volgen. Onder de luifel rijdt u rechtdoor het VIP terrein op.

Pendeldienst

Tussen het NS-station Utrecht Centraal (uitgang Jaarbeurszijde) en de Jaarbeurs is er een pendeldienst. Deze dienst is speciaal bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn en voor mensen met een rollator. Rolstoelen en scootmobielen passen niet in de bussen.

Uitleenstation rolstoelen en scootmobielen

Direct voor de entree van Support is er een uitleenstation. Voor het beursbezoek kunt u hier geheel gratis een rolstoel of scootmobiel lenen.

ADL Assistentie

Tijdens Support en Balance zijn er ADL-assistenten aanwezig die mensen met functiebeperkingen kunnen helpen bij het gebruik van toilet, aan- en uitkleden en eten en drinken. Bij de informatiebalies in hal 8 en 10 kan men voor u contact zoeken met de ADL-medewerkers/sters. (ADL = Algemene dagelijkse levensverrichtingen)