pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 

 

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG

 

  pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
(Deze site is bijgewerkt op 7 oktober 2002)
Grootschalig patiŽntenonderzoek naar
beginnende gewrichtsslijtage in UMC
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) is eind september gestart met een onderzoek naar beginnende gewrichtsslijtage (artrose). Met dit grootschalig patiŽntenonderzoek wil Het Nationaal Reumafonds het natuurlijke beloop en de oorzaken van artrose in kaart brengen. Het Nationaal Reumafonds stelt voor dit onderzoek een bedrag van 2,27 miljoen euro ter beschikking.

Het UMC Utrecht coŲrdineert dit onderzoek, waarvoor duizend patiŽnten met beginnende artrose tien jaar lang worden gevolgd. Het UMC is als eerste onderzoekcentrum ook met het daadwerkelijke onderzoek gestart. Er zijn in totaal tien onderzoekcentra gepland.

Nederland kent ongeveer anderhalf miljoen reumapatiŽnten, waarvan 650.000 artrosepatiŽnten. "Artrose voorkomen kunnen we niet, maar we kunnen straks hopelijk wel voorkomen dat klachten ernstiger worden", aldus prof.dr. J.W.J. Bijlsma in het hierover verschenen persbericht. Prof. dr. Bijlsma is hoofd afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie en leidt het onderzoek samen met drs. J. Wesseling, bewegingswetenschapper en projectcoŲrdinator.

Inzicht

Het onderzoek moet vooral inzicht gaan opleveren in het natuurlijk verloop van de aandoening. Zo hopen de onderzoekers antwoord te krijgen op vragen als  waarom de ťťn meer last heeft dan de ander en welke factoren een gunstige of ongunstige invloed op het ziektebeeld hebben.

Duizend artrosepatiŽnten zullen aan het onderzoek deelnemen. Uit het hele land zullen patiŽnten die zich met beginnende klachten bij de huisarts hebben gemeld, worden doorverwezen naar ťťn van de tien deelnemende onderzoekscentra. De patiŽnten krijgen ťťn keer per jaar een bloed-, urine- en rŲntgenonderzoek en moeten een uitgebreide vragenlijst invullen.

Deelonderzoeken

Onder de paraplu van dit artroseonderzoek worden kleinere deelonderzoeken uitgevoerd, zoals onderzoek naar de relatie tussen voeding of beweging en artrose.

Het UMC Utrecht bestaat uit het Academisch Ziekenhuis Utrecht, de Medische Faculteit Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. PatiŽntenzorg, onderwijs en onderzoek  zijn de drie kerngebieden waarop het medisch centrum werkzaam is.