pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 

 

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG

 

  pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
(Deze site is bijgewerkt op 13 mei 2002).

H

Haaksbergen

In de gemeente Haaksbergen zijn bij de stembureaus bij het Wiedenbroek en het Saalmerink voorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Er zijn verstelbare tafels, waardoor de stemkasten ook gebruikt kunnen worden door rolstoelgebruikers en mensen met een rollator.

Halderberge
In de gemeente Halderberge zijn de volgende voorzieningen getroffen:
1. Stembureaus zijn gehuisvest in plaatselijk 
    bejaardencentrum en in de steunpunten voor
    ouderen en zijn derhalve uitstekend toegankelijk.
2. Met betrekking tot de toegankelijkheid zijn bij de
    overige stembureaus extra voorzieningen
    aangebracht.

Haren
In de gemeente Haren zijn er voor de 14.300 stemmers zestien stembureaus. In elk tehuis voor ouderen is een bureau gevestigd. Daarnaast halen en brengen politieke partijen mensen naar de stembus. Van deze mogelijkheid is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen slechts door zes kiezers gebruik gemaakt. Toen was dat een systeem dat gefaciliteerd werd vanuit de gemeente; nu via de partijen.

Harderwijk
De gemeente Harderwijk telt 22 stembureaus, waarvan één mobiel bureau. Er is voor elk stembureau gezocht naar een gebouw dat centraal ligt en goed toegankelijk is. Dat is niet altijd gelukt. Kiezers kunnen desgewenst hun oproep laten omzetten in een verkiezerspas. Zij kunnen dan stemmen in een stemlokaal naar keuze. In de zorgcentra Randmeer en Weideheem  is een (gewoon) stembureau gevestigd. Het mobiel stembureau houdt zitting in de Aanleg, nabij wooncentrum de Eglantier, verpleeghuis Sonnevanck en ziekenhuis St.-Jansdal. In het mobiel stembureau kan alleen gestemd worden met een kiezerspas. Dit alles is per locatie onder de aandacht van de kiezers gebracht.

Hattem

De stemzaal is in principe goed toegankelijk voor iedereen.

Heemstede
De gemeente Heemstede heeft 12 stembureaus. Alle stembureaus zijn gelijkvloers en hebben ten behoeve van rolstoelgebruikers ofwel geen drempels of een rolbaan. Verder kent Heemstede een mobiel stembureau. Voorts worden twee bejaardentehuizen op de dag van de verkiezingen door enkele medewerkers, voorzien van een stemmachine, bezocht. Iedereen die zijn/haar oproep heeft laten omzetten in een kiezerspas, kan daar zijn/haar stem uitbrengen.

Heerde
Alle vijftien stembureaus in de gemeente Heerde zijn toegankelijk (gemaakt) voor mensen in rolstoelen of mensen die slecht ter been zijn. De meeste locaties, zoals de dorpshuizen en verzorgingshuizen, zijn al goed toegankelijk. Bij een aantal scholen worden opritten geplaatst. Omdat bij de vorige verkiezingen bleek dat deze opritten iets te schuin waren voor mensen in scootmobiels, werkt de technische dienst eraan ze voor 15 mei aan te passen, zodat alle stembureaus in de gemeente Heerde op die datum uitstekend toegankelijk zijn.

Hellendoorn
De gemeente Hellendoorn heeft samen met een aantal vrijwilligers van het gehandicaptenplatform bekeken hoe de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de stembureaus verder verbeterd kan worden. Dat heeft tot een aantal aanpassingen geleid. De hieronder genoemde stembureaus zijn thans redelijk tot goed toegankelijk voor met name rolstoelgebruikers:

Stembureau 1 Raadhuis
Stembureau 2 'de Hoge Es' (rolstoelgebruikers kunnen via de personeelsingang.
Stembureau 3 Prinses Marijkeschool (ingang stembureau verplaatst naar de Slotmansweg).
Stembureau 4 Leerkamer NH-kerk Nijverdal.
Stembureau 8 rolstoelgebruikers kunnen nu via de achteringang.
Stembureau 9 Scholengemeenschap 'Reggesteyn' (stembureau intern verplaatst naar de hal).
Stembureau 10 'de Blenke'.
Stembureau 11 Leerkamer NH-kerk, Hellendoorn
Stembureau 12 School  'de Es'. (Ingang stembureau is aan de A.F. Lanckerstraat).
Stembureau 14 Gebouw 'SION'.

Op het raadhuis bij het cluster burgerzaken liggen kandidatenlijsten ter inzage in braille en in grootletterschrift. Op de dag van de verkiezingen liggen deze kandidatenlijsten ter inzage op:
Stembureau 2: woon-/zorgcentrum de Hoge Es te Nijverdal en op Stembureau 10: woon-/zorgcentrum de Blenke in Hellendoorn.

Stemmen op een ander stembureau dan de oproepingskaart vermeldt, kan uitsluitend indien men een kiezerspas heeft aangevraagd. (Termijn inmiddels 
verstreken - red.)

Helmond
In de gemeente Helmond zijn 33 van de 35 stembureaus goed toegankelijk voor mensen met een handicap (bijv. rolstoel). Twee stembureaus zijn wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar iets minder gemakkelijk dan de rest. De gemeente Helmond heeft dit aangegeven via de lokale tv en een aantal kranten, zodat mensen eventueel tijdig een kiezerspas konden aanvragen.

Hontenisse
In de gemeente Hontenisse zijn alle stembureaus goed toegankelijk en gemakkelijk te bereiken. Er is ook een stembureau gevestigd in het zorgcentrum St.-Antonius in Kloosterzande, het enige 'ouderencentrum' in de gemeente Hontenisse.

Huizen

Alle 22 stembureaus in Huizen worden geschikt gemaakt voor invaliden. De gemeente heeft nooit klachten gehad.